Kulinaria moja pasja
Poprawiony: 03 marca 2014
Przyjemne z pożytecznym
Podczas ferii zimowych uczestniczyłam w XII edycji praktyk dla nauczycieli realizowanych w ramach projektu „ Od ziarenka do bochenka”, współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w przedsiębiorstwie Marka Szabelskiego w Pieckach. Beneficjent projektu pokazał nam swoje „królestwo”: miejsca odbywania praktyk, tj. piekarnię i cukiernię. Zapoznałam się z pracą w piekarni, wyposażonej w komputerowy system dozowania oraz linią do produkcji chleba i bułek. Nauczyłam się zwijania chałek, bułek- plecionek, zaokrąglania kęsów ciasta i inne. Umiejętności manualne ćwiczyłam również w cukierni. Miałam okazję samodzielnie wykonać dekoracje z czekolady i masy cukrowej, praliny oraz tort. Praktyki również obejmowały zwiedzanie młyna w Reszlu. Właściciel bardzo ciekawie opowiadał o jego działaniu. Wróciłam do domu pełna wrażeń, ale przede wszystkim bogatsza w wiedzę i umiejętności. Byłam mile zaskoczona, że otrzymałam receptury na pyszne wyroby z firmy Marka Szabelskiego. Miłą atmosferę i życzliwość odczuwałam przez cały czas odbywania praktyk. Mam nadzieję, że wszystkie praktyki dla nauczycieli będą ciekawe jak projekt projektu „ Od ziarenka do bochenka” i będą łączyły przyjemne z pożytecznym.