Kierunki kształcenia
Poprawiony: 28 kwietnia 2018
Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych bedziesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Uzyskasz 2 kwalifikacje w zawodzie:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów
TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Po ukończeniu szkoły bedziesz mógł podjąć pracę w zakładach gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, sanatoriach itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą. Zdając maturę możesz kontynuować naukę na studiach wyższych.