Kierunki kształcenia
Poprawiony: 28 kwietnia 2018
Kucharz 512001
Kształcąc się w zawodzie kucharz bedziesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) przechowywania żywności;
2) sporządzania potraw i napojów;
3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Zdobedziesz kwalifikację w zawodzie:
RL.07. Sporządzanie potraw i napojów
Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu itp. Kucharz może podejmować działalność gospodarczą - prowadząc zakłady gastronomiczne lub świadcząc usługi cateringowe.
Zawód kucharza wymaga specyficznych predyspozycji oraz kompetencji społecznych. Szczególnie - wysokiej odporności na stres i duże obciążenia pracą fizyczną, odpowiedzialności i rzetelności, zdolności do współpracy w grupie oraz kreatywności.
Po ukończeniu szkoły mozesz kontynuować naukę w naszej szkole w Liceum Ogólnokształcącym dla dorsłych oraz zdobyć kolejne kwalifikacje na Kwalifikacyjnych Kursach Zawodowych.